woensdag 3 februari 2016

Stop de verkoop van oneerlijke kleding


Op 24 april 2013 stortte het zo genaamde 'Rana Plaza' in. Een gebouw van 8 verdiepingen hoog waar dagelijks 5000 mensen aan de kledij voor Beneton, Primark, H&M en vele andere winkels werken. Bij de 
instorting kwamen 1.127 mensen om het leven, waaronder ook vele kinderen en raakten er zeker 2000 anderen gewond. Met deze indrukwekkende cijfers is dit de dodelijkste ramp ooit in een textielfabriek.

  https://blogger.googleusercontent.com/img/proxy/AVvXsEhQ_IKRZMA3bIOoVUjRn3VTUGAzGGQHe-jc1x2_BuWPbGF1Lz-Om262L_jNg6SBquQ7PRE6-eZOPnQ3Y4H7bTbHNwwlpuwtmB_xpFBRWRAlJyMUu-f6Or886zApm679p7Lsxd1tNsh9jJNQ2ZNfIzB7ngniCpureBNAFmgE-CtVeZzuVlQ-_cibRviz=


Ingestortte textielfabriek 'Rana Plaza' 
De mensen die in de textielfabrieken werken, doen dit in zeer slechte omstandigheden. Ze werken er met heel veel in een kleine ruimte, waar het ook zeer warm en vochtig is. De machines die ze gebruiken maken een hels kabaal, waardoor het er ook zeer hectisch is. Deze mensen werken gemiddeld 18uur/dag en verdienen slechts €18/maand. De regering heeft ingegrepen en heeft hun minimumloon verhoogd naar €33/maand, maar dit is nog steeds bitter weinig geld. Zoiets als sociale zekerheid bestaat ook niet in dat soort landen. Wie niet gaat werken, krijgt geen geld.

Ook kinderen moeten in de fabrieken werken. In Bangladesh is 38% van de bevolking jonger dan 15jaar. 23% van deze kinderen doet aan kinderarbeid. Dat zijn meer dan 10 miljoen werkende kinderhandjes. Het grootste deel van deze kinderen zijn meisjes. Zij worden ingezet in de fabrieken omdat ze later zullen worden uitgehuwelijkt, en hun studies dus niet belangrijk zijn. De leeftijd van de werkende kinderen ligt tussen de 4 en de 16 jaar. Deze kindjes verdienen nog minder dan hun ouders, en voor een kind van 6 is 18u/dag werken doodvermoeiend.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5O5maSyKF7lFjtQlv8WdTuAwelc4bUY_9p9dxhxuLSldK-EjyFH0zD3XUNWlh5E8Iyre3R3BUHUYhsdL7ID7ECaDXZtl1fm08NvF98bKjMCuH-pN_mXbxHAhzbuuCsfOxyAR8rw28trZH/s400/textiel.jpeg
Kinderarbeid in Textielfabriek
Mensen zijn er zich te weinig van bewust of hun kledij wel duurzaam gemaakt is. Uit een telefonische enquête van Koppen bij 1000 Vlamingen blijkt dat  82% er zich niet van bewust is in welke omstandigheden hun kledij wordt gemaakt. Wanneer kledij in bangladesh wordt gemaakt, maar wordt afgewerkt in bv. Italië, is het toegestaan om op het etiket 'Made in Italy' te zetten. Op deze mannier is het als consument zeer moeilijk om te controleren waar je kledij werkelijk is gemaakt. Er zouden dus betere reglementeringen moeten komen over de 'Made in ...'.

Denk dus twee keer na vooraleer je iets nieuws in je kleerkast hangt. Controleer waar je kleding gemaakt is. Is het gemaakt in Bangladesh, India of andere Aziatische landen is het hoogstwaarschijnlijk oneerlijke kledij. Via de kledingchecker kan je het merk of de winkel van je kledij controleren, en kan je onderanderen controleren of er bij het maken van deze kledij kinderarbeid gebruikt is. Vooral de winkels Primark, Walmart, H&M en C&A verkopen vaak oneerlijke kledij. Denk dus in het vervolg twee keer na vooraleer je je kleerkast opnieuw aanvult.