donderdag 7 april 2016

Geen hadicap, maar een talent



 

Mijn broer lijdt aan dyslexie en hij bracht me op het idee om hierover een blogbericht te schrijven. Dyslexie heeft voor- en nadelen. Ik merk deze ook bij mijn broer. In dit      blogbericht zal ik jullie leiden door de wereld van een dyslect (persoon met dyslectie).

Dyslexie wordt in de volksmond ook wel woordblindheid genoemd. Maar in tegendeel zien de mensen met dyslexie de woorden prima, ze kunnen de woorden gewoonweg niet verwerken in hun hersenen.

Er wordt al een tijdje onderzoek gedaan naar dyslexie. Uit dit onderzoek blijkt onder anderen dat dyslexie waarschijnlijk erfelijk is. De kans dat een jongen dyslexie zal hebben wanneer zijn vader dit ook heeft is 50%. Voor meisjes is deze kans iets kleiner. 
Zoals ik al zei heeft dyslexie voor- en nadelen. Ik zal hievan enkele voorbeelden geven die ook bij mijn broer van toepassing zijn. Een dyslect is heel creatief, en heeft meestal oog voor detail. Ze hebben een goed lange termijngeheugen en kunnen zeer goed logisch nadenken. Er zijn spijtig genoeg ook nadelen. Ze hebben concentratieproblemen en een zeer slecht korte termijn geheugen. Ze hebben het zeer moeilijk met een verhaal samen te vatten. Vooral dit laatste puntje merk ik zeer goed bij mijn broer. Hij heeft het zeer moeilijk met bijvoorbeeld boekverslagen schrijven.

Er zijn ook zeer veel wetenschappers en uitvinders die dyslexie hadden. Ondanks hun dyslexie zijn ze heel belangrijk geweest in de loop der jaren. Enkele voorbeelden van deze mensen zijn: Alexander Graham Bell (de uitvinder van de telefoon), Albert Einstein ... maar ook andere boeroemdheden zoals Leonardo DaVinci, Wolfgang Amadeus Mozart, Pablo Picasso, John Lennon, Steven Spielberg (regisseur), Jamie Oliver (topkok) lijden aan dyslexie. Zo zie je maar hoeveel mensen op aarde aan deze aandoening lijden.  
 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten