dinsdag 31 mei 2016

Sorry, I can't hear you

Later zou ik graag kinesitherapie gaan studeren, maar wanneer dit te moeilijk is of niet te combineren valt met mijn sport zou ik graag gaan voor Tolk. Geen tolk die vertaalt van Frans naar Nederlands en omgekeerd, maar een tolk die gebruik maakt van gebarentaal. Al van kleins af aan vind ik het fascinerend hoe mensen gebruik kunnen maken van gebarentaal. Hoe de kleinste kindjes dit allemaal kunnen...Ik vind het geweldig!

Doofheid kan veroorzaakt worden door een ziekte of een ongeval, maar het kan ook erfelijk zijn. Dove mensen communiceren via de gebarentaal, een taal die uitgedrukt wordt met behulp van je handen. Gebarentaal is een visueel-manuele taal waarin begrippen en handelingen door middel van gebaren worden weergegeven. De taal bevat haar eigen grammatica. 

De gebaren taal kan ook verschillen naar gelang het land of de regio. zo bestaat er onder anderen de Nederlandse gebarentaal (NGT), de Vlaamse gebarentaal (VGT) en de American sign language (ASL). Deze regionale varianten bevatten niet allemaal dezelfde gebaren voor dezelfde woorden. Wanneer je dus naar een ander land verhuisd zal je ook eventjes de gebarentaal van dat land moeten nagaan om misverstanden te vermijden.

Elke taal heeft een alfabet, de gebarentaal heeft dit dus ook. Zowel een letter alfabet als een cijfer alfabet. Dat cijferalfabet ziet er als volgt uit: 

 



Natuurlijk is er ook een gewoon alfabet. dit bevat net zoals bij ons 26 karakters.









Ik vind het zeer jammer hoe sommige mensen de doven als minderwaardig zien. Het zijn ook maar mensen, alleen hebben ze één zintuig minder, namelijk horen. Meestal is dankzij hun doofheid de scherpte van hun andere zintuigen beter dan bij ons. Dus pas maar op, want ze zouden wel eens beter kunnen zijn in sommige spelletjes.


Een pjeirefretter in hart en ziel

'Gkon commisse doon; een beis geive; noa de koor goan; ik goein iene pakke; beuzze geive.Lijken deze uitspraken in jouw ogen op Chinees? Dan ben jij niet van Vilvoorde! Dit zijn uitspraken in het Vilvoords dialect. Dit dialect lijkt erg op het Brussels dialect, maar dit komt hoogstwaarschijnlijk dankzij de ligging van Vilvoorde ( naast Brussel).

Ik ben geboren en getogen in Vilvoorde, een stad in de provincie Vlaams-Brabant maar grenzend aan het Brussels hoofdstedelijk gewest. Een lange baan( Schaarbeeklei) scheidt Vilvoorde van Schaarbeek (BHG). Vilvoorde wordt ook wel de 'Zennestad' genoemd vanwege zijn ligging langs het kanaal de Zenne. In Vilvoorde spreekt men een bepaald dialect: Vilvoords. Vooral de oudere bevolking van Vilvoorde spreekt dit dialect, maar ook ik heb dit geleerd. We leerden dit in de lagere school, en in de sportclub werd dit gesproken onder de ouders waardoor ik het beter onder de knie heb gekregen.

Het project '4 fonteinen' met het appartement van overleden
burgemeester Jean-Luc Dehaene langs de Zenne
 Ik verwees in het begin naar enkele uitspraken in het Vilvoords dialect. Ik zal jullie ook de betekenis meedelen, anders zal dit nog lang op Chinees blijven lijken.
De eerste uitspraak 'Gkon commisse doon' betekent: ik ga boodschappen doen. Wanneer ik je 'een beis' geef, dan geef ik je een kus. Elke dag ga je 'noa de koor', dit wilt niet zeggen dat je in het koor gaat gaan zingen maar wel dat je naar de wc gaat. Wanneer je papa zegt dat hij 'iene goat pakke' gaat hij op café een pintje gaan drinken. Wanneer je ergens naartoe moet en je ouders roepen: 'geift e keer beuzze' dan moet je maken dat je je haast.

Ook al heeft Vilvoorde niet het beste imago in de media, ik zal altijd een trotse pjeirefretter blijven!

 

donderdag 12 mei 2016

Miauw Miauw

Bij mij thuis loopt er al 7 jaar een lieftallige kat rond. Al 7 jaar probeer ik te achterhalen wat ze probeert te vertellen met het miauwen. Soms praat ik ook tegen mijn kat, en soms lijkt het wel of ze mij verstaat en antwoord. Hiervoor ben ik opzoek gegaan naar de 'kattentaal'.

Wanneer je als baasje van een kat een blikje voer opent, en de kat miauwt kan je wel begrijpen wat de kat bedoelt. Maar in andere gevallen is dit moeilijker te verstaan. Er zijn al verschillende hulpmiddelen op de markt gebracht om je kat te verstaan. Boeken over kattencommunicatie, apps die 'kats' vertalen naar 'mensentaal'. In deze boeken kom je te weten hoe je je stemgeluid moet vervormen om het verstaanbaar te maken voor je kat. Er zijn ook wetenschappers bezig met een onderzoek naar het spinnen van katten. Zij zoeken uit wat een kat precies bedoelt met het spinnen, en hoe ze de geluiden maken. 


Over de lichaamstaal van katten weten we wel al meer. De manier waarop een kat haar staart beweegt/houdt drukt haar gevoel uit. Zoals je op de afbeelding ziet, zijn er minstens 9 verschillende houdingen van een kattenstaart die haar gevoel uitdrukt. De meeste hiervan heb ik ook al opgemerkt bij mijn kat.  
Op die manier komen we misschien ooit te weten wat katten willen vertellen, en kunnen we misschien zelf ooit communiceren met onze katten. Als we weten wat een kat wilt zeggen, denk ik dat we misschien ook kunnen helpen. Als een kat wilt zeggen dat ze ziek is, op sterven ligt of zwanger is denk ik dat we sneller hulp kunnen inschakelen.